21. 5. 2024   |   svátek má Monika
 

Hanácká zelňačka

Název Množství a jednotka
kysané zelí 500 g
brambory 4 ks
zakysaná smetana 1 ks
mléko 250 ml
sádlo 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

polévky
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 01 h.
Mamut :-)



Postup
Kysané zelí dáme do hrnce, zalijeme 1l studené vody, osolíme, přidáme pepř, kmín a uvaříme doměkka. Zvlášť uvaříme v osolené vodě brambory, vlijeme do polévky i s vodou, ve které jsme brambory vařili. Na sádle připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a vlijeme do polévky. Přidáme zakysanou smetanu, kterou rozkvedláme s troškou mléka, povaříme 5 minut a dochutíme solí, pokud se nám zdá polévka málo kyselá, přidáme pár kapek octa. Nakonec vmícháme rozšlehané vajíčko.

Tip:
Na pánvi osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu a přidáme do polévky.


 


RECEPTY

Pappardelle s telecím masem a medvědím česnekem

Postup: Pappardelle uvaříme v osolené vodě. Telecí maso nakrájíme na tenké nudličky.... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehna na medu s vůní rozmarýnu

Postup: Kuřecí stehna opláchneme, osolíme, okořeníme rozmarýnem a hrubě mletým pepřem... zobrazit recept

RECEPTY

Indické krůtí kari (curry)

Postup: Krůtí prsa nakrájíme na tenké nudličky. Červenou papriku, chilli papričku a... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehna s medovou kůrkou

Postup: Stehna omyjeme, osolíme, okořeníme Adamovými žebry. Podlijeme 1 dl horké vody a... zobrazit recept

RECEPTY

Szegedinský guláš

Postup: Na sádle zpěníme drobně nakrájené cibule, přidáme mletou papriku, promícháme,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

U Dvořáčků

* DOMÁCÍ KUCHYNĚ* HOTOVKY* SPECIALITY ZE ZVĚŘINY* NOVINKA: WIFI pro hosty ZDARMA